Son Yılların Trendi Pilates Nedir? Pilates Nasıl Yapılır?

Son Yılların Trendi – Moda Egzersizi Pilates Nedir? Pilates Nasıl Yapılır? Pilatesin Faydaları Nelerdir? İşte Cevapları..

Beden ve ruh için nazik bir egzersiz

Yoga, Tai Chi veya qigong, her ne olursa olsun zorlu zamanlarda yoğun efor gerektirmeden ruh ve beden dengesini korumak için egzersizlere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Pilates de bu trendin bir parçasıdır. Pilates, 1920’li yıllarda Asya ve Batı terapileri üzerinde araştırma yapan Joseph Pilates tarafından geliştirilmiştir. Joseph Pilates araştırmaları sırasında bedenin dengelenmesi gereken kapalı bir devre olduğunu fark etmiştir. Bedenin bir bölümü bile dengesi yitirdiğinde vücudun tümüyle dengesizleştiğini ve hastalıklara sebep olduğu tespit edilmiştir. İşte bu yüzden Pilates özellikle kas sisteminin çalıştırılmasını amaçlamaktadır. Peki pilates yeterli derecede güçlü bir egzersiz midir? Vücudun kalan kısmını dengede tutabilir mi? Egzersizler kasları içeriden nazikçe sıkılaştırarak zayıf noktaları elimine etmektedir. Peki ama nasıl? Aşağıda Pilates prensiplerinin kısa bir özetini bulabilirsiniz:

Sırtınızı güçlendirin

Pilates’e göre vücudumuzun en zayıf bölgesi omurgamızdır. Sırtınız yeterince güçlü değilse omurga ve organlarınız için güçlü bir kas desteği sağlayamaz. İşte bu yüzden Pilates egzersizleri “güç evi” olarak adlandırılan sırt ve abdominal veya karın kaslarına odaklanmaktadır. Kemiklere yakın, yüzeyde olmayan derin kaslar esnetme ve güçlendirme egzersizleri ile güçlendirilmektedir. Böylelikle beden çok daha güçlü, ince bir görünüme kavuşur ve daha esnek hareket kabiliyeti edinir. Sonuçta, sırt problemleriniz azalır, nefes alış verişiniz düzenlenir ve tendon ve bağlarınız esnekleşir. Pilates daha sağlıklı bir bedene kavuşmanızı sağlar ve öz güveninizi artırır. Üstelik kaslarınızı yavaş ve bilinçli hareketlerle eğiterek ruhunuzun da rahatlamasına da yardımcı olur.

Pilatesin Altı Altın Kuralı

Pilates minderine uzanıp egzersizlerinize başlamadan önce bilmeniz gereken altı altın kural vardır:

1. Nefes alışverişi: Her egzersizin özel nefes alışveriş düzeni vardır ve özenle takip edilmelidir.
2. Merkezi güç: Tüm egzersizler için göbek deliğinizin bir kaç santim altından, bedeninizin merkezinden güç almalısınız. Karın ve sırt kaslarınızı bu güç merkezinden güç alarak saatte yaklaşık yüz defa harekete geçirin.
3. Konsantrasyon: Tüm egzersizleri zihninizde canlandırarak konsantrasyonunuzu arttırın.
4. Harmonik hareketler: Tüm hareketler birbirini takip etmelidir.
5. Kontrol: Egzersizleri yavaşça ve bilinçli bir şekilde kas hareketlerinizi takip ederek uygulayın.
6. Nitelik: Özen çok önemlidir. Çünkü nitelik nicelikten daha önemlidir.
Her egzersiz en fazla 12 defa tekrarlanmalıdır.