Beyin Hastalıkları (Nörolojik Ruhsal Hastalıklar) Epilepsi (Sara Hastalığı) ve Tetikleyicileri
Epilepsi
Her 200 çocuktan birinde “Beyinde yinelenen nöbet eğilimi” demek olan epilepsi ya da sara hastalığı görülür. Kontrolsüz beyin etkinliği ya da beyin fırtınası denen geçici ataklar nedeniyle epilepsi meydana gelir.
Nöbet tüm beyni ya da bir bölümünü etkileyebilir. En çok rastlanan nöbetler tonik-klonik (ya da grand mal) nöbetler ve pöti mal nöbetleridir.
Epilepsisi olan çocukların dörtte üçünde tonik-klonik nöbetler olur. Nöbet sırasında tüm kaslar kasılarak akciğerlerden havanın çıkmasına neden olur, beden konrrol dışı gerilir. Çocuk yere düşerken bağırabilir. Beti benzi atar, soluk alıp verme düzen-sizleşir, garip sesler çıkarabilir, ağzından salyası akabilir ve dilini ısırabilir.
Ayıldıktan sonra neler olduğunu anımsayamaz. Sersemleşir, başı ağrır ve birkaç saat uyur.
Bilinçsizlik nöbetine tanı koymak zordur. Çok kısa bir bilinçsizlik anı olur ve genellikle hayale dalma ile karıştırılır. Çocuk yaptığı işi bırakır ve gözleri bir yere takılı kalır, yarı kapalı gözlerle birkaç dakika boş boş bakar.
Tanı ve Tedavi
Çocuğunuzda epilepsi olduğundan kuşkulanılırsa, önce bir çocuk doktoruna götürülür ve onun gözeriminde bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi beyin üzerinde çeşitli araştırmalar yapılır.
Nöbetler genellikle ilaçlarla denetlenebilir, ve çoğu çocuk sağlıklı ve aktif bir yaşam sürebilir. Çocukta en az iki yıllık bir süre nöbet olmazsa, hekim aşamalı olarak ilaçları azalrabilir. Eğer çocukta nöbetler ilaçlarla denetlenemiyorsa, ameliyat alternatifi düşünülür. Bazı vakalarda, nöbete neden olan sinir hareketlerini önlemek için göğüs bölgesine bir aygıt yerleştirilir. Çocukların çoğu büyüdükçe epilepsiden kurtulur, ancak bazıları ömür boyu ilaçla yaşamak zorunda kalır.
Parlayan ışık
Bazı vakalarda televizyon ekranından parıldayan ışı epilepsi nöbeti için bir uyarıcı olabilmektedir. Çocuğunuzda bu tür bir tepki oluyorsa televizyonu belli bir uzaklıktan ve aydınlık bir odada izlemesi gerekir. Televizyonu kapatmak için uzaktan kumanda aygıtını kullanmalı ya da televizyona yan tarafından yaklaşmalıdır.
SARA EPİLEPSİ HASTALIĞI İLE İLGİLİ ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ÇOK BİLGİYİ AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIP UZMANINDAN (Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Safiye Bilgin‘den) GÖRÜNTÜLÜ OLARAK DİNLEYEBİLİR VE İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Epilepsi nöbeti nasıl anlaşılır? Çeşitleri nelerdir? Epilepsi nöbeti geçiren biriyle nasıl ilgilenmelisiniz? Videolarla UZMANTV’de
http://www.uzmantv.com/konu/sara-epilepsi-nobetleri
Epilepsi için kullanılan tedavi yöntemlerini doktorumuz anlatıyor. Sara nasıl tespit edilir? Ameliyat mümkün mü? Ne tür ilaçlar kullanılır?
http://www.uzmantv.com/konu/sara-epilepsi-tedavisi
Sara hastalığı konusunda ne kadar bilgilisiniz? Eğer merak ettiklerinize güvenilir cevaplar arıyorsanız doğru adres UZMANTV.