Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Aşırı testosteron (erkeklik) hormonundan ve düşük östrojen (kadınlık) hormonundan kaynaklanan aşırı tüylenmenin NANE ile nasıl çözümleneceğini ve aşırı tüylenmeden 1 aylık nane kürüyle nasıl kurtulunabiliniceğini ve NANE’nin bilinmeyen faydalarını bu güzel makalede anlatıyor..
Kendi kendime neden naneyi (mentha longifolia) bu kadar geç araştırmaya başladım diye zaman zaman sormuşumdur. Yıllar içerisinde onu araştırdığım kısa dönemler olmuştur. Her defasında “naneyi kimler tüketmemeli” sorusunu sordum. Sanki zararlı bir şeymiş gibi. Halbuki nane Osmanlı mutfağının olmazsa olmaz bir yeşilliğidir. Akdeniz bölgesi insanlarının salatalarında eksik etmediği bir bitkidir. Tatlıdan salataya, kısırdan dolmaya kadar hemen her yerde kullanılır. Yıllar içerisinde markalaşmış naneli şeker, naneli çikolata çeşitleri bile var.
Naneyi kim tüketmemeli?
Nane, çay olarak, ülkemizin çoğu yöresinde keyifle içilir. Belki de bu kadar fazla tüketildiği içindir ki, “onu kimler tüketmemeli” sorusunu sormakla işe başladım. 2000’li yılların başında “naneyi kimler tüketmemeli” sorusunun yerine, “naneyi ne zaman ve hangi şikâyetlere karşı kimler tüketmeli” sorusunu sordum. Şüphesiz ki, onun da bir yaratılış nedeni var.
İlk bir yılın sonunda naneyi tanımaya başladım, radyasyona ve fazla güneş ışığına maruz kalanlar onu bol tüketmeli. Yaz aylarını kuvvetli güneş ışığı altında geçirenlere, cep telefonuyla fazla konuşanlara, röntgen ve MR (emar) cihazlarıyla sürekli çalışanlara taze nane tüketmelerini tavsiye ederim. Karaciğer enzimleri (ALT, AST, GGT veya ALP) yüksek olanların ve/veya siroz veya da karaciğer yetmezliği gibi şikâyeti olanların ölçülü tüketmelerini tavsiye ederim.
Radyoterapi sonrası
Radyoterapi almış veya almakta olan hastalara özellikle taze nane tüketmelerini öneririm. Bir ay boyunca öğünlerinde 7-8 gram taze nane (yaprak ve gövde saplarıyla beraber) tüketmeleri, aldıkları ışının neden olduğu zararların ortadan kaldırılmasında mükemmel bir yardımcıdır. Nanenin aynı zamanda zengin demir kaynağı olması, anemi (kansızlık) şikâyetiyle karşı karşıya kalan bu hastaların hızla direnç kazanmasında da etkili olacaktır.
Bir ay boyunca öğlen ve akşam öğünlerinden on dakika önce bir tatlı kaşığı (4-5 gram) taze nane tüketilir ve şikâyetin seyrine göre dönem dönem uygulanır.
Dikkat:
Meme CA (meme-göğüs kanseri) hastasıysanız ve hekiminiz östrojen hormonunu baskılayıcı ilaç vermişse, nane tüketiminden kesinlikle uzak durunuz. Pataloji, biyopsi amaçlı alınan parça üzerinde hormon reseptörü (östrojen ve/veya progesteron) tespit etmişse, nane tüketiminden uzak durmak gerekir. Çünkü nane tüketimi östrojen hormonu artışını doğrudan tetiklemektedir.
Eğer ani kan şekeri düşüklüğü yaşıyorsanız veya hipoglisemi hastasıysanız, nane tüketimine karşı ölçülü olmanız gerekir. Çünkü nanenin içeriğinde bulunan diosmin etkin maddesi, kan şekerini düşürür. Diyabet hastalarının taze nane tüketmelerinde faydalar vardır.
HBV (hepatit-B) ve HCV’ye (hepatit-C) bağlı olarak veya herhangi bir nedenle interferon (IFN) tedavisi alanların kuru veya taze nane tüketiminden uzak durmaları gerekir. Büyük oranda interferonun etkisini azaltabilmektedir. Nane, interferon-antagonistidir.
Romatoid artirit (RA) hastalarının taze nane tüketmesinde büyük faydalar vardır.
Östrojen hormonu ve nane
Nane, östrojen hormon seviyesi düşük olan kadınların imdadına yetişir. Östrojen hormon seviyesini yükseltmek gerekiyorsa taze nane bu anlamda bulunmaz bir nimettir. Menopoz döneminde östrojen hormon seviyesi düşüklüğüne bağlı olarak kadınların vazgeçmemesi gereken bir bitkidir nane.
Bir aylık uygulama bile çok çok etkili sonuçlar verir
Nane kadınlardaki tüylenmeye karşı çözümdür diyebilirim. Tüylenmenin sebebini hekiminizle mutlaka konuşunuz. Östrojen hormonu seviyesi düşüklüğüne veya testosteron seviyesi yüksekliğine bağlıysa, taze nane mükemmel bir yardımcıdır. Yaklaşık bir aylık uygulama sonunda yaptıracağınız tahlilde, östrojen hormon seviyenizin yükselmeye başladığını hayretle görebilirsiniz. Tüylerin giderek inceldiğini ve azaldığını da gözlemleyebilirsiniz.
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ
BAHÇE NANESİ YAPRAĞI
( Menthae piperitae folium)
Bahçe nanesi yaprağı Alman resmi gazetesinde 30.11.1985 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:223, ATC-Code:A03GA) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır.
Belirtilen kanuna göre bahçe nanesi yaprağı doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde ilave edilemez veya bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından tek ve kombine ilaçları ( Aspasmon, Cholagogum, Enteroplant, Rowachol vb.) üretilmektedir.
İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Bahçe nanesi bitkisinin ( Mentha piperita L.)
yaprakları ve çiçekli sürgünleri kurutularak kullanılır. Çiçeklenme
döneminden kısa bir süre önce başlayarak eylül ayına kadar 2-3 defa hasat
edilir. Kurutma işlemi en fazla 42 derecede yapılmalıdır, %5 den fazla sap
bulunmamalıdır, en az %1,2 oranında esans ( Eterik yağ) olmalıdır.
Bileşiminde: Menthol, mentylasetat, menthon, jasmon, cineol, flavonoid
ve tanen ihtiva eder.
Etkisi: Sindirim sistemi düz kaslarında kramp çözücü ( Gevşetici) olarak etki
eder. Safra sağlısını artırarak hazmı kolaylaştırır. Gaz giderici etki
gösterir. ( Ayrıca; Mide salgılarını artırdığı, midenin boşalmasını
hızlandırdığı, iştahı artırdığı, HSV-1, HSV-2 ve ACVres virüslerine karşı
etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.)
Kullanıldığı yerler: Mide, barsak, safra kesesi ve safra kanalındaki kramp
şeklindeki şikayetlerde kullanılır.
Kullanılmaması gereken haller: Safra kesesinde taş varsa hekime danışılarak
kullanılabilir.
İstenmeyen etkileri: Yok.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.
Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 3-6 gr kurutuluş bahçe
nanesi yaprağı.
Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 1 yemek kaşığı kurutulmuş bahçe nanesi
yaprağı (1,5 gr) fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı
kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-4 defa çayı
taze hazırlanıp içilebilir.
Hastalıklar bölümündeki bilgiler dikkate alınarak kullanılmalıdır.
Uyarı: Kronik mide rahatsızlığı olanlar çayını içmelidir ( Esansını
kullanmamalıdır) ve sürekli kullanmamalıdır.
Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,
ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.
slm ben tiroit hastasıyım.tiroit hormonunun düşüklüğüne ne yapabilirim??????????
eğer bir hekime göründüyseniz ek olarak birde Prof. Dr. Adnan Saraçoğlu’nun web sitesine girerek alternatif tıbbın önerdiği tedavilerden size uygun olanını bulabilirsiniz.
slm bende nane yemeye basldım 3gün oluyor umarım sonuç alırım birara diana35 kullanmıstım çok inceltmişti tüylerimi hatta azaltmıstı ama kullanmayı bırakınca yıne coğaldı şimdide bitkisel olduğu için nane yiyeceğim umarım azalır ve incelir