Meme Göğüs Kanseri Hakkında

Meme Göğüs Kanseri Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Maddeler Nelerdir? Meme Göğüs Kanseri Olduğumu Nasıl Anlarım? Meme Göğüs Kanseri Riski Taşıyanlar Kimlerdir? Sorularının Cevabı

Dünyada her sekiz kadından birinin sorunu meme (göğüs) kanseri. Tablo ürkütücü gibi görünse de, meme kanseri erken teşhis ve tedavi sayesinde iyileşebilen bir kanser türü.

Meme kanseri birçok ülkede, kadınların en çok korktuğu hastalıklardan biridir. Türkiye’de güvenilir bir istatistik henüz bulunmasa da, her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. Dünyada meme kanserine yakalanan kadınların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Erken tanı ve tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde meme kanserinin oluşturduğu sorunlar günümüzde büyük oranda çözülebiliyor. Bu sayede ölüm oranları hiç de azımsanmayacak oranda azalıyor, hastanın yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde artırılabiliyor. Erken teşhis için bilinen en etkili çözüm risk durumunuza göre belirlenen muayene ve tetkik yöntemlerine özen göstermeniz. İşte bu noktada meme kanserine yakalanma riskinizin ne olduğunu bilmeniz çok önemli.

Meme muayenesi nasıl yapılıyor?

Muayene için en rahat ortam yatak. Meme muayenesi için sırtüstü uzanın ve muayene edeceğiniz bölgedeki omuz altına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin. Aynı tarafta yer alan kolunuzu başınızın üstüne koyun.

Diğer elinizin 3 orta parmağının yastık bölümleriyle memenize bastırmak suretiyle dairesel hareketler çizerek muayeneye başlayın. Şimdi kolunuzu yana yerleştirin, diğer elinizle koltukaltı bölgenizi muayene edin. Son olarak diğer elinizin baş ve işaret parmakları arasında meme başını sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Aynı işlemi diğer memenizde tekrarlayın. Muayene ettiğiniz bölgelerde dolgunluk, kitle (özellikle bastırıldığında acıyan bir kitle ise) veya meme başında akıntı gibi değişiklikler fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Ayrıca annesi, ablası, kardeşi vs. birinci dereceden yakını meme kanseri olmuş kişiler %50 meme kanseri riski taşıdığından dolayı onları bu muayeneleri daha sık yapması hatta çocuk doğurmuş olanalrının yılda bir iki kez mammografi çocuk doğurmamış olanlarının da yılda bir iki kez ultrason muayenesi yaptırması olası bir meme kanseri durumunda erken teşhis sağlacaktır.

Sağlıklı ve kansersiz bir ömür dilerim.

Meme Göğüs Kanseri Hakkında Bilinmesi gereken Önemli Maddeler Meme Göğüs Kanseri Olduğumu Nasıl Anlarım Meme Göğüs Kanseri Riski Taşıyanlar Kimlerdir

1 yorum

Yorumlar kapatıldı.