rejim yaparken nelere dikkat etmeliyim
Rejim sırasında yaptığınız kaçamaklardan dolayı vicdan azabı duyuyorsanız, klübe hoşgeldiniz… Kesinlikle yalnız değilsiniz! Pek çok kadın diyeti sırasında bu kaçamakları sıklıkla yapıyor. Peki bu hatalardan kaçınmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
1. Hata: İçecekler de kalori almanıza neden olur
Güne büyük bir bardak portakal suyu içerek mi başlıyorsunuz? Sonra işte çayları ve kahveleri ardı ardına tüketiyor, spor sonrası enerji içecekleri ve gazlı içeceklerle susuzluğunuzu bastırıyorsunuz… Eğer bu söylediklerimiz size tanıdık geliyorsa lütfen dikkat: Ne içtiğiniz, ne yediğiniz kadar önemlidir.
Bazı içeceklerin bir tabak dolusu yemekten daha çok kalori içerdiğini biliyor muydunuz? Örnek mi? Mesela şu aralar sıklıkla çevrede gördüğümüz kremalı Frappuccino’ların bir tanesi 323 kaloriyi bulabilmektedir. Normalde bir günde almamız gereken günlük kalori miktarı 1500 iken, bir öğünde almanız gereken kalori oranı 300’dür… Şok edici öyle değil mi?
Likit alınan kaloriler sizi yiyecekler kadar tatmin etmez ancak kalori açısından en az onlar kadar kalorili olabilirler. Yine de günde 1500 kalorilik içecek tüketseniz de yemek yemediğiniz müddetçe kendinizi aç hissedeceksinizdir.
Çözüm: Likit kalorileri kesin
İşe şunlara “Hayır” diyerek başlayın: Gazlı içecekler, hazır meyve suları, aromalı kahveler, tatlı aroma içeren çaylar, soğuk çaylar ve smoothie’ler… Canınız meyve suyu her çektiğinde bunun yerine meyve tüketin. Hem daha az kalorili, hem de kesinlikle daha sağlıklıdır.
2. Hata: Kendinizi yoksun bırakmak
Demek birkaç hafta içerisinde tüm fazla kilolarınızdan kurtulmaya yemin ettiniz. Mutfak dolaplarında bulunan tüm zararlı yiyeceklerden kurtuldunuz, buzdolabınız için sadece sağlıklı yiyecekler satın aldınız. Planınız iyi gidecektir ama sadece birkaç gün…
Bir zaman sonra hafta içi bir akşam oturduğunuzda kendinizi bir anda kötü hisseceksinizdir. Bu krizi atlatmak için karşınıza çıkan ilk marketten bulduğunuz tüm abur cuburları alıp, doyasıya yemek isteyeceksinizdir. Hem de geceyarısı… Belki bu senaryo başınıza gelmemiş olabilir ancak bu hikayenin çok tanıdık geldiğini de itiraf etmek gerekiyor öyle değil mi?
Kilo verme konusunu nasıl çözersek, çözelim, tatlılara ya da bazı yiyeceklere karşı düşkünlük bizim yapımızda vardır. Saplantınız sinemada büyük bir kutu patlamış mısır ya da yatmadan önce dondurma yemek olabilir. Ama vücudunuzu bundan uzun süre mahrum bırakırsanız, bu tarz krizlerle karşılaşma olasılığınız artacak, bu da rejiminizi tamamiyle bırakmanıza neden olacaktır.
Çözüm: Biraz özgürlük
Çok sevdiğiniz ve tutkulu olduğunuz yiyeceklerden kesin olarak vazgeçmek, uzun dönemde rejiminizin başarısız olmasına neden olabilir. Bu kendinize işkence etmekten başka birşey değildir.
Kendinizi, çok sık olmamak kaydıyla arada bir bu sevdiğiniz yiyeceklerle ödüllendirin. Her zamankinden daha küçük porsiyonlarla yiyerek hem canınızın istediği yemeklerden yeme fırsatı bulabilir, hem de rejiminizi tamamiyle bırakma riskinden kurtulabilirsiniz.
3. Hata: Genlerinizi suçlamak
Aynaya baktığınızda günden güne daha çok annenize benzediğinizi farketmek canınızı mı sıkıyor? Belki vücudunuzun bazı bölgeleri onunkini andırıyor olabilir. Unutmayın ki bu konuda yapabileceğiniz fazla birşey yok. Ne de olsa kalıtımsal olarak onların genlerini alıyoruz.
Çözüm: Gerçekçi olmak!
Genler obezite gibi hastalıklarda önemli rol oynamaktadır. Ailenizdeki bireylerle aynı vücut tipine sahip olmanız, onlarla aynı kaderi paylaşacağınız anlamına gelmiyor. Spor yapmak, vücudu şekillendirmek, beslenme düzeninize dikkat etmek, metabolizmanızı hızlandıracak, sıkı ve güzel bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır. Böylece ailenizden kalan mirasa rağmen yine de güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz.
4. Hata: Öğün atlamak
Pek çok insan şöyle düşünür: Eğer diyetteki esas amaç daha az kalori almaksa, hiç yemeyerek, sıfır kalori almayı sağlayabiliriz???
Şunu bilin ki diyet sırasında yemek atlamak vücudunuza verebileceğiniz en büyük zarardır. Öğün atlamak metabolizmanızın bir anda başaşağ olmasına neden olur. Bu da vücudunuzun gün boyu daha az kalori yakmasına ve daha çok açlık hissetmenize neden olacaktır.
Çözüm: Düzenli aralıklarla yeyin
En çok atlanan öğün kahvaltıdır. Çünkü yemeden durulması en kolay öğünmüş gibi gözükür. Anack gerçekte kahvaltılar vücut kilomuz üzerinde diğer öğünlerden daha etkilidir.
Eğer sabahları açlık hissetmiyorsanız, ufak miktarlarlarda beslenmeye çalışın. Eğer kahvaltı yapmayı yine de unutuyorsanız saati kurun. Ama ne olursa olsun mutlaka kahvaltı yapın.
5. Hata: Rejimi herkese duyurmak
Bazen ailenize ya da arkadaşlarınıza rejimde olduğunuzu söylemek ters tepebilir. Diyetinizi anlamayan ya da belki de kilo vermeye hiç de ihtiyacınız olmadığını düşünen yakınlarınız, rejiminizi bozmanız için ellerinden geleni yaparlar 🙂 Bazı durumlarda ise zorla ikram edilenlere karşı havlu atmaktan başka çareniz kalmaz.
Çözüm: Bırakın size saklı kalsın
Sizin için hangisi işe yarayacaksa onu yapmaya çalışın. Eğer herkese duyurmak sizin için en iyi çözümse devam edin. Ancak normalde çevrenizdekilere rejim yaptığınızı ilk etapta duyurmamak iyi bir yöntem olabilir. Böylece söyledikleri ile moralinizi bozmalarına engel olursunuz, cesaretiniz kırılmaz ya da neden kilo vermek istediğinizle ilgili uzun tartışmalara girmek zorunda kalmazsınız.